Medisch

Vitamine D tekort symptomen, oorzaken, gevolgen | Vitamine D aanmaken

vitamine d | vitamine d tekort | vitamine d tekort symptomen | vitamine d tekort oorzaken | vitamine d aanmaken | vitamine D tekort gevolgen
Geschreven door Bodyheal

Je zal vast wel weten dat vitamine D gezond en zelfs noodzakelijk is voor het lichaam. Vitamine D tekort kan allerlei oorzaken en gevolgen hebben. Ken jij de symptomen van vitamine D tekort? In dit artikel gaan we het hebben over alle symptomen, oorzaken en gevolgen van vitamine D tekort.. Tenslotte gaan we het nog hebben over het behandelen van vitamine D tekort door middel van allerlei gezonde voedingsmiddelen.

Wat is vitamine D?

Voordat we het hebben over de vitamine D tekort, is het slim om te kijken naar wat vitamine D precies is. Vitamine D is niet één vitamine. Er zijn vijf verschillende vitamine D’s. Namelijk vitamine D1, vitamine D2, vitamine D3, vitamine D4 en vitamine D5. Vitamine D2 en D3 zijn de belangrijkste vitamine D’s voor ons lichaam daarom gaan we het voornamelijk over deze twee vitamine D’s hebben.

 • Vitamine D2 wordt niet aangemaakt door het lichaam. Vitamine D2 moeten we daarom via voeding naar binnen krijgen. Vitamine D2 is vooral te vinden in plantaardige voeding en schimmels, zoals kaas en paddenstoelen.
 • Vitamine D3 kan wel worden aangemaakt door het lichaam. Dit gebeurt onder de invloed van de ultraviolet stralen van de zon in het huid. Daarnaast zijn er ook dierlijke voedingsmiddelen waar vitamine D3 in zit. Een aantal van deze dierlijke voedingsmiddelen zijn vette vis, eieren en visolie. Verder is het belangrijk om te weten dat vitamine D3 veel sterkere gezondheidsvoordelen heeft dan vitamine D2.

Vitamine D3, dat onder invloed van ultraviolet stralen in het lichaam wordt aangemaakt bedraagt ongeveer 90 procent van de gehele vitamine D aanmaak. De andere 10 procent zijn de overige vitamine D2 en D3 dat we via voedingsmiddelen naar binnen krijgen. Het is dus erg belangrijk om je lichaam voldoende bloot te stellen aan de zon.

Vitamine D tekort oorzaken

Steeds meer mensen kampen met het probleem dat ze een vitamine D tekort hebben. Volgens onderzoekers zou dit percentueel zowel voor mannen als vrouwen tot de 50 jaar rond de 50 procent zitten. Het is dus een behoorlijk groot probleem. De oorzaken van vitamine D tekort kunnen verschillend zijn, aangezien er meerdere factoren zijn die hier een rol bij spelen.

Vitamine D tekort door tekort aan zonlicht

Aangezien 90 procent van de vitamine D aanmaak onder invloed van ultraviolet stralen gebeurd, is het natuurlijk logisch dat een tekort aan zonlicht de grootste oorzaak is voor vitamine D tekort. Bij een optimaal zonkracht of uv-index hoeft men zijn lichaam maar 15 minuten bloot te stellen aan de zon om voldoende vitamine D aan te maken voor de hele dag. Er is sprake van een optimaal zonkracht wanneer het hoger is dan 3.

Vitamine D tekort door overgewicht

Aangezien vitamine D een vetoplosbaar vitamine is, kan er veel vitamine D worden afgebroken als men veel vetcellen bevat (dus overgewicht).

Vitamine D tekort door ouderdom

Tenslotte is er nog een oorzaak van vitamine D tekort. Naarmate men ouder wordt moet men langer in het zonnetje zitten om voldoende vitamine D aan te maken. Dit komt doordat de huid de ultraviolet stralen minder goed omzet naar vitamine D naarmate men ouder wordt.

Vitamine D tekort symptomen

Je zal natuurlijk nooit weten of je vitamine D tekort hebt als je de symptomen hiervan niet kent. Er kunnen verschillende symptomen zijn die komen door een tekort aan vitamine D. Helaas zijn deze symptomen niet duidelijk gerelateerd met vitamine D tekort. Ze kunnen namelijk ook ontstaan door allerlei andere redenen. Daarom is het belangrijk om een bloedonderzoek aan te vragen bij je huisarts als je vaak last hebt van één of meer van de volgende symptomen.

Gewrichtspijn en botbreuken

Vitamine D tekort kan zeker leiden tot gewrichtspijn en botbreuken aangezien vitamine D samen met calcium zorgt voor sterke en gezonde botten.

Tand- en tandvleesaandoeningen

Behalve voor de botten is vitamine D natuurlijk ook erg belangrijk voor sterke en gezonde tanden. Het is daarom ook vanzelfsprekend dat vitamine D tekort kan leiden tot tand- en tandvleesaandoeningen. Veelvoorkomende symptomen zijn zwakke tanden en tandvleesbloedingen.

Spierproblemen

Als gevolg van vitamine D tekort kan men ook last hebben van spierzwakte en spierkrampen. Vitamine D beïnvloedt namelijk ook de spierfunctie.

Het immuunsysteem

Andere symptomen van vitamine D tekort kunnen regelmatige verkoudheid en griep zijn. Dit komt omdat vitamine D een groot rol speelt in het immuunsysteem.

Serotonine tekort

Tenslotte kunnen klachten als lusteloosheid, depressie, vermoeidheid en slapeloosheid ook voorkomen als men vitamine D tekort heeft. Dit heeft te maken met serotonine tekort. Vitamine D tekort kan namelijk ook leiden tot serotonine tekort. Als je je serotonine wilt verhogen is het dus ook belangrijk dat je geen tekort hebt aan vitamine D. Verder zijn er veel verschillende natuurlijke methodes en voedingsmiddelen, waarmee je serotonine kan verhogen. Hiervoor kan je het artikel over natuurlijke antidepressiva lezen.

Vitamine D tekort gevolgen

De mate van vitamine D tekort wordt onderscheiden in drie groepen. Deze groepen staan hieronder. Bij elk groep staat ook vermeld wat de klachten en eventuele gevolgen kunnen zijn.

 • Vitamine D insufficiëntie : Hierbij gaat het om een kortdurende en lichte tekort aan vitamine D. Hierbij is het vitamine D gehalte vrij makkelijk weer op pijl te krijgen. De meest voorkomende klachten bij vitamine D insufficiëntie zijn spierkrampen en spierpijn en vermoeidheid.
 • Vitamine D deficiëntie : Hierbij bevat het bloed weinig vitamine D. Als het bloed voor lange periode een tekort heeft aan vitamine D kan dit leiden tot allerlei gewrichtsklachten, spierklachten en botklachten.
 • Vitamine D uitputting :  Vitamine D uitputting is het ergste geval. Hierbij bevat het lichaam namelijk geen voorraad meer aan vitamine D. Als gevolg hiervan kunnen allerlei spierziekten, bijschildklier afwijkingen, botafwijkingen en zenuwafwijkingen ontstaan. Vitamine D uitputting kan dus heel nare en zelfs levensgevaarlijke gevolgen hebben.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de gevolgen van vitamine D tekort op het oplopen van allerlei ziektes. Hieruit zijn erg interessante dingen naar boven gekomen. Zo hebben onderzoekers een relatie kunnen vinden tussen een tekort aan vitamine D en het oplopen van de volgende aandoeningen.

Vitamine D aanmaken

Vitamine D aanmaken gaat dus op twee manieren. Door middel van voeding en door middel van ultraviolet stralen. Daarom gaan we deze twee methodes behandelen.

Vitamine D aanmaken door voldoende zonlicht

90 procent van de vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van ultraviolet stralen. Het is dus erg belangrijk om dagelijks voldoende onder de zon te liggen. Dit kan natuurlijk niet elke dag in Nederland. Probeer daarom vooral in de zomer van te profiteren. Zoals al eerder is gezegd, is 15 minuten blootstellen van je lichaam bij een optimaal zonkracht voldoende om je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te verkrijgen. Er is sprake van een optimaal zonkracht wanneer het hoger is dan 3. De zonkracht kan je vinden op de website van de KNMI. Op andere dagen wordt het aangeraden om ongeveer 30 minuten buiten te zijn tussen 11:00 en 15:00 uur. Het is wel de bedoeling dat je hoofd en je handen niet bedekt zijn gedurende de tijd dat je buiten bent.

Vitamine D aanmaken door voeding

Er zijn veel verschillende voedingsmiddelen om je vitamine D gehalte te verhogen. Op 70 plussers na worden alle mensen aangeraden om dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen. Hieronder volgt een lijstje met voedingsmiddelen die behoorlijk wat vitamine D bevatten.

 • Forel
 • Zalm
 • Makreel
 • Tonijn
 • Ei
 • Paddenstoelen (gegroeid in de zon)
 • Rundertartaar
 • Granen
 • Margarine
 • Halvarine
 • Roomboter
 • Spruitjes
 • Aardbeien
 • Sinaasappel

Tegenwoordig zit er vaak ook vitamine D in zuivelproducten. De hoeveelheid hiervan verschilt per producent. Dit is echter geen natuurlijke bron van vitamine D, aangezien de vitamine D is toegevoegd aan de zuivelproducten.

Vitamine D aanmaken door supplementen

Tegenwoordig worden vitamine D supplementen steeds meer gebruikt. Vitamine D supplementen zijn er in de vorm van tabletten, capsules en druppels. Het is natuurlijk beter om de vitamine D op een natuurlijke manier te krijgen. Als het je echter om de een of andere reden niet lukt om voldoende vitamine D op een natuurlijke manier te krijgen, kan je natuurlijk kiezen om vitamine D supplementen te nemen.

Wat zijn de risicogroepen voor vitamine D tekort?

De groepen hieronder hebben moeten extra aandacht besteden aan hun vitamine D gehalte, omdat zij vergeleken met de rest, sneller een vitamine D tekort zullen hebben.

 • Mensen met overgewicht.
 • Vrouwen met sluiers of andere mensen waarvan bijna het hele lichaam is bedekt met kleed.
 • Zwangere vrouwen.
 • Mensen met een donkere huid.
 • 50 plussers.
 • Kinderen tot 4 jaar.
 • Mensen die erg weinig buiten komen.
 • Mensen met vetarme diëten.
 • Mensen met alcoholverslaving.
 • Vegetariërs en veganisten.

Zoals je kun lezen kan vitamine D tekort leiden tot allerlei nare aandoeningen. Het is daarom slim om het zo snel mogelijk aan te pakken. Valt je op dat je de laatste tijd vaak last hebt van een of meerdere symptomen, dan is het slim om even een bezoekje te brengen aan je huisarts. Je kunt dan vragen voor een bloedonderzoek. Hieruit zal meteen duidelijk worden of je een tekort hebt aan vitamine D. Vervolgens kan je met je huisarts een kijken hoe je het beste deze tekort aan vitamine D kan herstellen.

Photo by Caden Crawford/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter