Verzorging Voeding

Gezonde hersenen | Voeding voor gezonde hersenen

Gezonde hersenen
Geschreven door Bodyheal

Juiste voeding is ontzettend belangrijk voor gezonde hersenen. Het helpt de hersenen optimaal te functioneren. Voeding is dus de brandstof van je hersenen. Welke voedingsmiddelen zijn gezond voor de hersenen?

Omega-3 vetzuren voor gezonde hersenen

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor gezonde hersenen. Ze verbeteren namelijk de basisfunctie’s van de hersenen, zoals het geheugen en het concentratievermogen. Omega-3 vetzuren zijn te vinden in de volgende voedingsmiddelen.
 1. Vis, zoals zalm en makreel
 2. Walnoten en andere nootsoorten
 3. Chiazaad
 4. Groene bladgroenten
 5. Lijnzaadolie
 6. Arganolie
 7. Omega-3 pillen zijn in bijna alle winkels verkrijgbaar. 2-3 pillen per dag wordt aangeraden.

Het is echter zo dat plantaardige omega-3 nog omgezet moet worden in je lichaam tot bruikbare en opneembare vetzuren. Dit proces is afhankelijk van andere factoren, waaronder o.a. de omega-6 concentratie in het lichaam.

Pure chocolade voor gezonde hersenen

Pure chocolade bevat verschillende soorten neurotransmitters, die een positieve effect hebben op de hersenen. Deze neurotransmitters bevorderen met name de stemming en alertheid

B-fenylethylamine voor gezonde hersenen

B-fenylethylamine wordt vooral tijdens verliefdheid in grote hoeveelheid aangemaakt door het lichaam. Het verhoogt de stemming. Dit geldt echter alleen voor lichaamseigen B-fenylethylamine. B-fenylethylamine uit chocolade daarentegen zorgt voor een stijging van de bloeddruk en bloedsuikerspiegel waardoor men alerter wordt.

Endorfinen voor gezonde hersenen

Chocolade bevat ook endorfine, die ook wel de natuurlijke pijnstillers van het lichaam genoemd. Endorfinen zorgen voor een gelukkig gevoel en onderdrukken pijn en stress.

Dopamine voor gezonde hersenen

Dopamine veroorzaakt een goed en beloond gevoel. Bovendien bevordert dopamine de alertheid en verbeterd het de geheugen prestaties.

Flavonoïden voor gezonde hersenen

Chocolade bevat tevens flavonoïden die de bloedtoevoer naar de hersenen bevorderen en de signaaloverdracht tussen neuronen stimuleren.

Vitamine B voor gezonde hersenen

Vrijwel de hele familie B-vitaminen is noodzakelijk voor de ontwikkeling van gezonde hersenen. Zo is Vitamine B6 verantwoordelijk voor de omzetting van tryptofaan naar serotonine. Serotonine zorgt ervoor dat men zich op zijn gemak voelt. Daarnaast is het ook een antidepressivum. Vitamine B1 (thiamine) is belangrijk voor de omzetting van glucose naar energie voor de hersenen. Kortom B-vitaminen zijn erg belangrijk voor gezonde hersenen. Hieronder een aantal voedingsmiddelen, die rijk zijn aan B-vitaminen.

 1. Bonen
 2. Kip
 3. Vis
 4. Noten zoals walnoten
 5. Druiven
 6. Zuivelproducten

Zowel serotoninetekort als serotoninesyndroom (serotonineoverschot) kunnen vervelende klachten veroorzaken. Het is daarom belangrijk om dit in balans te houden. Als je veel van de symptomen van deze aandoeningen herkent is het belangrijk om een arts te benaderen.

Bessen voor gezonde hersenen

Bessen zijn goed voor de neurologische functies. Denk hierbij aan rode bessen, blauwe bessen (bosbessen) etc. Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks drinken van bessensap het geheugen verbetert. Daarnaast gaan bessen niet alleen veroudering van zenuwweefsel tegen maar ook de achteruitgang van de denkfuncties & de motoriek. Ze verbeteren ook de signaaloverdracht in het zenuwstelsel en werken ontstekingsremmend door de grote hoeveelheid antioxidanten.

Complexe koolhydraten voor gezonde hersenen

Ondanks dat de hersenen slechts 2 % van het lichaamsgewicht vormen, verbruiken ze zo’n 20 tot 25 % van de totale koolhydraten inname. Complexe koolhydraten zijn veel prettiger voor de hersenen dan simpele koolhydraten. Omdat complexere koolhydraten moeilijker te verteren zijn duurt het langer en blijft de aanvoer van glucose naar de hersenen langer constant. Eet dus voldoende complexe koolhydraten voor gezonde hersenen. Voorbeelden van voedingsmiddelen met veel complexe koolhydraten zijn.

 1. Aardappelen
 2. Pasta
 3. Rijst
 4. Havermouth
 5. Banaan
 6. Boekweit
 7. Quinoa
 8. Brood
 9. Brinta
 10. Broccoli

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter