Voeding

Voordelen en nadelen van koffie

Koffie
Geschreven door Bodyheal

Tegenwoordig wordt er steeds meer koffie gedronken. Op jaarlijkse basis komt dit uit op bijna 150 liter per persoon. Er worden veel beweringen gedaan over de voordelen en nadelen ervan. Hieronder vervolgen de bewezen voordelen en nadelen ervan.

Voordelen van koffie

Koffie verkleint de risico op diabetes type 2

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat koffie drinkers minder kans hebben op diabetes type 2. Diabetes type 2 is een ziekte waaronder meer dan driehonderd miljoen mensen lijden.

Koffie verbeterd de fysieke prestaties

Dankzij de cafeïne erin kan het de fysieke prestaties verbeteren. Het verhoogd de adrenaline niveau, waardoor vetzuren uit vetweefsel vrijkomen.

Koffie verminderd de kans op de ziekte van parkinson

Onderzoek heeft aangetoond dat koffiedrinkers tot wel zestig procent minder kans hebben op de ziekte van parkinson.

Koffie verminderd kans op alzheimer

Uit andere onderzoeken is ook gebleken dat koffiedrinkers tot 65 procent minder kans hebben op alzheimer.

Koffie verbeterd energieniveau en stemming

Zodra cafeine in je hersenen terecht komt blokeert het een remmende neurotransmitter genaamd adenosine. Hierdoor nemen een aantal andere neurotransmitters zoals, dopamine en noradrenaline toe. Wat uiteindelijk lijdt tot een verbetering van het energieniveau en stemming/humeur.

Afvallen met koffie

Studies hebben aangetoond dat cafeine een van de enige natuurlijke producten is die ook echt helpt bij het afvallen. Het is dan ook niet voor niks dat bijna elk afvalproduct cafeïne bevat. het versnelt de spijsvertering met drie tot elf procent. Andere onderzoeken tonen aan dat de vetverbranding bij mensen met overgewicht tot tien procent versnelt en bij mensen zonder overgewicht tot wel 29 procent.

Koffie bevat veel antioxidanten

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste westerse mensen het merendeel van de antioxidanten hieruit halen. Dat bewijst weer dat het enorm veel antioxidanten bevat.

Koffie beschermd de lever

Mensen die vier of meer koppen drinken per dag hebben tot wel tachtig procent minder kans op leveraandoeningen als cirrose.

koffie verkleint de kans op beroertes

Het zorgt voor een tijdelijke verhoging van de bloeddruk. Vaak beweren mensen dat het de kans op hart- en vaatziektes verhoogd. Dit is echter niet waar. Het verkleint wel de kans op beroertes.

Koffie tegen depressie

Uit een grote onderzoek met meer dan tweehonderdduizend personen is gebleken dat mensen die meer dan vier koppen per dragen dronken 53 procent minder kans liepen om een zelfmoordpoging te plegen.

Koffie tegen kanker

Koffiedrinkers verkleinen hun kans op leverkanker tot veertig procent. Bij mensen die vier of vijf koppen drinken per dag wordt de kans op dikke darmkanker ook tot vijftien procent verkleind. Deze twee soorten van kanker staan op nummer drie en vier van de meest dodelijke kankersoorten.

Nadelen van koffie

Koffie veroorzaakt verhoogd bloeddruk

Uit onderzoek is gebleken dat het zorgt voor een stijging van de bloeddruk. De oorzaak hiervoor wordt gezocht in de cafeïne.

Koffie verslechtert je slaapkwaliteit

Het blokkeert de remmende neurotransmitter adenosine zoals al eerder gezegd is. Deze neurotransmitter is echter van belang voor het rusten en slapen.

Koffie werkt verslavend

Veel koffiedrinkers kunnen vermoeidheid en hoofdpijn ervaren als ze er zonder zitten. Het is ook zo dat men steeds meer nodig heeft voor eenzelfde resultaat.

Koffie kan tot bloedarmoede leiden.

Ijzertekort leidt tot bloedarmoede. Het bevat veel polyfenolen. In het lichaam interfereren deze polyfenolen zich met ijzer waardoor een tekort aan ijzer kan ontstaan

Koffie vermindert de doorbloeding in de hersenen

Koffiegebruik op lange termijn kan schade aanrichten aan de hersenen. Het verminderd namelijk de doorbloeding in de hersenen, waardoor er minder voedingsstoffen worden opgenomen en minder afvalstoffen worden afgevoerd.

Koffie kan kankerverwekkend zijn

Acrylamide is een stof die vooral in oploskoffie voorkomt. Namaak zit er volgens de EFSA (European Food Safety Authority) vol mee. Volgens de Nationale Cancer Institute is acrylamide kankerverwekkend.

Koffie slecht voor de tanden

Koffiedrinkers hebben vaker last van verkleurde tanden. Verminder je koffiegebruik om je mooie witte tanden te behouden.

Photo by Russell James Smith / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter