Zwangerschap

Voordelen van sporten tijdens zwangerschap | Fitness voor zwangeren

voordelen van sporten tijdens zwangerschap | sporten tijdens zwangerschap | fitness tijdens zwangerschap | fitness voor zwangeren |
Geschreven door Bodyheal

De zwangerschap is een heel belangrijk moment in je leven. Dankzij de liefde tussen jou en je partner komt er namelijk een nieuw kind op aarde. Voor velen is dit een van de mooiste momenten in het leven. Daarom is het dus belangrijk om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Eeuwenlang werd gedacht dat vrouwen tijdens de zwangerschap zo min mogelijk moeten bewegen en vrijwel niks moeten doen. Onderzoekers hebben echter aangetoond dat vrouwen die sporten tijdens zwangerschap, hier veel voordelen uit kunnen halen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor fitness tijdens zwangerschap. Let wel op, want fitness voor zwangeren is heel wat anders dan gewone fitness. Je moet namelijk wel rekening houden met het feit dat je een baby draagt. Lees snel verder voor meer informatie!

Welke sport tijdens de zwangerschap?

Zoals je weet bestaat de zwangerschap uit drie trimesters. Tijdens het eerste trimester mag je in principe alles doen wat er je daarvoor ook hebt gedaan. Je bent dus gewoon vrij in je keuze. In het tweede semester geldt precies hetzelfde. Je mag nog steeds alle sporten beoefenen. Alleen moet je oppassen dat je het in mindere mate doet. Je kan tijdens het fitnessen bijvoorbeeld kiezen voor kleinere gewichten of minder setjes. Het is de bedoeling dat je lichaam minder belast wordt. In het laatste trimester is beweging uiteraard ook nodig. Het is dan slim om te fitnessen met een begeleider. Iemand die zich hierin gespecialiseerd heeft. Zo voorkom je verkeerde bewegingen en onnodige pijnklachten. Zwangere vrouwen kiezen vaak voor de volgende activiteiten

 • Rennen
 • Wandelen
 • Strekken/rekken
 • Fitness
 • Zwemmen
 • Fietsen

Tot welke maand mag ik sporten?

Je mag in principe gedurende alle trimesters sporten. Het enige wat je  moet onthouden is dat je lichaam steeds minder kan hebben. Dus je moet je lichaam steeds minder belasten. Het enigste en beste tip is om te luisteren naar je lichaam. Je zal zelf merken dat je zelf ook minder kan dan voorheen. Dat is een seintje om het wat rustiger aan te doen. Probeer kleinere gewichten of een lagere tempo op de loopband etc.

Tips | Sporten tijdens zwangerschap

Sporten tijdens zwangerschap? Goede keuze! Ondanks dat je vrij bent in je keuze, is het belangrijk om een paar zaken in je achterhoofd te bewaren. We helpen je graag op weg met een aantal tips! Wellicht zullen we in herhaling vallen met een aantal al eerder genoemde tips. Maar goed, beter te vaak dan helemaal niet!

 • Je lichaam kan steeds minder inspanning hebben. Span het dus ook minder in.
 • Vermijd sporten waarbij de kans dat je valt groot is. bijvoorbeeld skiën, schaatsen of skeeleren.
 • Vermijd intensieve inspanningen en ga absoluut niet tot je uiterste.
 • Vermijd sporten, waarbij je veel moet springen. Bijvoorbeeld paardrijden of springtouwen.
 • Let tijdens het sporten op je lichaamstemperatuur. Je lichaamstemperatuur mag namelijk niet te hoog worden
 • Let goed op je ademhaling en je hartslag tijdens het sporten.
 • Train niet je buikspieren tijdens het sporten. De schuine buikspieren kan je wel trainen maar de rechte buikspieren niet.
 • Drink veel water tijdens het sporten.
 • Zorg ervoor dat je voldoende energie hebt om te gaan sporten. Neem bijvoorbeeld een lekkere fruitshake.
 • Probeer oefeningen die je gewrichten belasten te vermijden. Aangezien je gewrichten en banden slapper zijn kan je snel een blessure oplopen.
 • Schaf een goede sportbeha aan.
 • Liggen op je rug vermindert de bloedtoevoer. Probeer daarom niet te lang te liggen op je rug.

Zoals we al eerder zeiden in dit artikel kan je in principe gedurende de hele zwangerschap blijven sporten. Bij zwangerschap met complicaties, is het echter noodzakelijk om dit eerst te bespreken met je arts. Krijg je complicaties tijdens het sporten? Dan is het ook noodzakelijk om dit te melden bij je arts.

Sporten tijdens zwangerschap verkleint de kans op oedeem

Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van gezwollen enkels en benen. Dit komt doordat het lichaam extra vocht vasthoudt. Sporten tijdens zwangerschap kan dit verlichten, aangezien het de bloedsomloop verbetert. Een verbeterde bloedsomloop zorgt ervoor dat er minder overtollige vocht beter wordt afgevoerd door het lichaam.

Sporten tijdens zwangerschap | Minder snel buitenadem

Door te sporten tijdens de zwangerschap zorg je ervoor dat je spieren met eenzelfde hoeveelheid zuurstof meer kracht produceren. Dit is erg belangrijk tijdens de zwangerschap, aangezien je lichaam dan meer zuurstof verbruikt en je longcapaciteit minder wordt naarmate de baarmoeder groeit. Dit kan leiden tot benauwdheid en vermoeidheid.

Sporten tijdens zwangerschap bevordert slaap

Veel vrouwen ervaren ook slaapproblemen. Sporten tijdens zwangerschap zorgt ervoor dat je veel fitter bent maar daarnaast zorgt het ook voor een betere nachtrust. Dit geldt overigens niet alleen voor zwangeren. Behalve dat helpt in slaap te vallen verbetert het ook de kwaliteit van de rust. Zo worden vrouwen die sporten uitgeruster wakker.

Sporten tijdens zwangerschap voorkomt overbodige gewichtstoename

Dit spreekt uiteraard voor zich. Vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap hoeven zich geen zorgen te maken dat ze zullen aankomen. Voor meer tips om niet aan te komen tijdens de zwangerschap lees je het artikel ‘niet aankomen tijdens zwangerschap‘.

Sporten tijdens zwangerschap vermindert stress

Een andere veelvoorkomend zwangerschapsklacht, dat kan worden beperkt door te sporten is stress en stemmingswisselingen. Dit komt doordat je lichaam serotonine maakt zodra je gaat sporten. Serotonine tekort is een veelvoorkomend oorzaak voor stress en stemmingswisselingen. Het verbetert de stemming en geeft een voldaan gevoel.

Sporten tijdens zwangerschap zorgt voor snellere herstelling na de zwangerschap

Na een bevallingen willen alle vrouwen weer hun oude lichaam zo snel mogelijk terug. Het is natuurlijk logisch dat je lichaam zich sneller zal herstellen als je fit bent. Je hebt dan namelijk meer energie. Het is slim om na de bevalling door te gaan met sporten. Je zal zien dat je binnen no time weer je oude lichaam terug hebt.

Sporten tijdens zwangerschap | Gezonder geboortegewicht

Niet alleen jij als moeder zal baat hebben door het sporten. Ook de baby zal hier zeker van kunnen profiteren. Studies hebben namelijk uitgewezen dat vrouwen die sporten tijdens zwangerschap de kans op een gezonde geboortegewicht van de baby vergroten.

Sporten tijdens zwangerschap zorgt voor minder zwangerschapsklachten

Wil je zwangerschapsklachten verhelpen? dan kan je inderdaad kiezen om te gaan sporten. Sporten tijdens zwangerschap kan veel klachten verlichten en soms zelfs voorkomen. Denk hierbij aan rugklachten en bekkenpijn. Vrouwen die fit zijn hebben meestal ook minder pijn tijdens de bevalling.

Sporten tijdens zwangerschap zorgt ervoor dat je baby alerter wordt geboren

Door te sporten tijdens zwangerschap zal je baby gezonder en sterker worden geboren. Sterker nog, de baby zal alerter zijn en een betere coördinatie hebben.

Zoals je ziet zijn er erg veel voordelen van sporten tijdens de zwangerschap. Kies daarom de sport en de activiteiten die jij leuk vindt en begin vandaag nog met je eerste workout. Begin nu al met het verzorgen van je nog ongeboren baby!

Ben je zwanger?

Ben je zwanger dan kunnen de volgende artikelen wellich ook interessant zijn voor jou.

 

 

Photo by Margus kulden / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter