Zwangerschap

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen | Vruchtbaarheidsbehandelingen

vruchtbaarheidsproblemen | vruchtbaarheidsbehandelingen | vruchtbaarheid | onvruchtbaarheid bij mannen
Geschreven door Bodyheal

Wist je dat één op de zes stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen? Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei vruchtbaarheidsbehandelingen voor de meeste vruchtbaarheidsproblemen. Zowel bij mannen als vrouwen is onvruchtbaarheid een gevoelige onderwerp. Het is echter wel noodzakelijk om hiervoor naar de arts te gaan. De meeste vruchtbaarheidsproblemen kunnen namelijk genezen worden, waardoor je toch de kans krijgt om een ouder te worden. In dit artikel gaan we kijken naar de oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen. We gaan ook kijken naar de vruchtbaarheidsbehandelingen die gedaan kunnen worden om de vruchtbaarheidsprobleem te verhelpen.

Oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

De oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen ligt vaak in de kwaliteit van het sperma. Er zijn drie gevallen, waarbij de kwaliteit van het sperma vermindert. Verminderde vruchtbaarheid bij mannen komt meestal door een combinatie van alle drie de factoren. De drie factoren zijn

Te weinig zaadcellen (oligozoöspermie)
Onvruchtbaarheid kan worden veroorzaakt door een tekort aan zaadcellen. Normaal gesproken horen er 100 tot 200 miljoen zaadcellen vrij te komen tijdens een zaadlozing. Er is echter sprake van oligozoöspermie als het aantal zaadcellen minder is dan 20 miljoen. In sommige gevallen komen er helemaal geen zaadcellen vrij. Dit noemen we azoöspermie.

Te weinig beweeglijkheid van de zaadcellen (asthenozoöspermie)
Behalve de hoeveelheid van de zaadcellen, is het ook belangrijk dat de cellen goed bewegen. Ze moeten namelijk een grote afstand afleggen totdat ze de eicel kunnen bevruchten. Als de zaadcellen niet genoeg bewegen zullen ze deze afstand dus niet kunnen afleggen en een zwangerschap zal niet plaatsvinden.

Vorm van de zaadcellen (teratozoöspermie)
Bij elke man komen er wel zaadcellen met een afwijkende vorm voor. Als te veel zaadcellen een afwijkende vorm hebben, vermindert dit de vruchtbaarheid. Dit wordt ook wel teratozoöspermie genoemd. Volgens de normen van de WHO moeten tenminste 30% van de zaadcellen een normale vorm hebben.

De oorzaken van deze drie problemen kan erg verschillen. De problemen kunnen veroorzaakt worden door hormonen maar ook door andere oorzaken zoals problemen met de zaadleiders of ontstekingen van de bijballen. Voor de duidelijk hebben we de oorzaken verdeeld in 3 groepen.

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen door hormonen

De oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen kunnen komen door endocriene stoornissen. Bij endocriene stoornissen is er een tekort aan de productie van hormonen, die de aanmaak van zaadcellen en de afscheiding van testosteron regelen.

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen door zaadleiders

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen kunnen ook komen door gehele of gedeeltelijke afwezigheid van de zaadleiders. Hierbij is de productie dus niet belemmerd maar de zaadcellen kunnen simpelweg niet getransporteerd worden. Dit kan gevolg zijn van een operatie maar het kan ook een aangeboren afwijking zijn. Het kan ook erfelijk zijn. Als iemand in de familie het heeft, dan is de kans groter dat een broer of zoon het ook heeft.

Andere oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

 • Oude ontstekingen van de zaadballen of bijballen kunnen de transport of aanmaak van zaadcellen soms belemmeren. Denk hierbij aan de ontsteking aan de zaadballen bij bof of besmettelijke ziektes als chlamydia of gonorroe.
 • Aangeboren afwijkingen als niet ingedaalde zaadballen kunnen de vruchtbaarheid ook verminderen. Als er maar een zaadbal niet is ingedaald is de kans op een natuurlijke bevruchting nog maar 60/70%. Bij twee niet ingedaalde zaadballen is de kans nog maar 30%.
 • Na een chemotherapie of bestraling kan de vruchtbaarheid flink verminderen. De stoffen tijdens een chemotherapie of een bestraling zijn namelijk erg schadelijk voor de zaadproductie.
 • Spataderkluwen of uitgezette aders in de balzak kunnen ook de vruchtbaarheid bij mannen verminderen. Dit komt doordat de temperatuur in de balzak hoger kan worden dan normaal.
 • Kwaadaardige tumor of een draaiing van de zaadbal kunnen ook een oorzaak zijn van vruchtbaarheidsproblemen.
 • Ejaculatiestoornissen als vroegtijdig zaadlozing en erectiestoornissen zijn in sommige gevallen ook een oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen.
 • Retrograde zaadlozing komt ook in enkele gevallen voor. Hierbij komt de sperma niet naar buiten maar juist naar achteren, waardoor het in de blaas terecht komt.
 • Koorts en ziek zijn vermindert ook de vruchtbaarheid. Het heeft ernstige gevolgen voor de zaadkwaliteit. De hoeveelheid van de zaadcellen kan namelijk drastisch dalen tot nul. Dit komt behalve door de verhoging van de temperatuur ook door het feit dat je ziek bent.
 • Vitamine C tekort is ook een factor die de vruchtbaarheid kan verminderen.
 • Bij sommige mannen kan het aantal zaadlozingen ook een rol spelen. Te vaak of juist te weinig zaadlozing kan de zaadkwaliteit verminderen.

Wat kan je zelf doen?

 • Ten eerste is het belangrijk om kalm te blijven. Er is namelijk nog geen reden om in paniek te raken. De meeste koppels lukt het namelijk om binnen een jaar ouders te worden. Mocht dit in jou geval toch niet lukken dan wordt het tijd dat je om raad vraagt bij een arts. Het is ook belangrijk om tijdens de ovulatieperiode om de twee dagen gemeenschap te hebben. Hiermee vergroot je de kansen op een bevruchting.
 • Daarnaast is het ook slim om te weten dat je beter te vroeg kinderen kan krijgen dan nooit. De vruchtbaarheid neemt namelijk af naarmate je ouder wordt. Vooral bij vrouwen neemt de vruchtbaarheid drastisch af na de 30e.
 • Vermijd alcohol, drugs, cafeïne en tabak. Deze bevatten allemaal gifstoffen die zowel de vruchtbaarheid bij mannen als bij vrouwen aantasten.
 • Tenslotte moet je natuurlijk ook letten op je gewicht en proberen een gezonde leefstijl te lijden. De vruchtbaarheid is namelijk kleiner als je te dik of te dun bent. Zorg er dus voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt maar wel op gewicht blijft. Een handig hulpmiddeltje is de schijf van vijf.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Er zijn verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen voor mannen. De keuze is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak. Daarom moeten voor de behandeling allerlei onderzoeken worden uitgevoerd. Helaas worden in sommige gevallen geen duidelijke oorzaken gevonden, waardoor een effectieve behandeling niet mogelijk is. De mogelijke behandelingen voor bepaalde oorzaken volgen hieronder.

Operatie van Spataderkluwen of uitgezette aders in de balzak

Spataderkluwen of uitgezette aders in de balzak zijn operatief te verwijderen. Tijdens de operatie wordt de afvoer naar deze ader door de arts afgesloten, waardoor het temperatuur in de balzak niet hoger zal worden door de uitgezette ader. Het is echter niet zeker dat dit leidt tot een vermindering van vruchtbaarheid. Wel komen uitgezette aders veel voor bij mannen met vruchtbaarheidsproblemen.

Na zo’n operatie moet je wel op het een en ander letten.

 • Vermijd lang baden of sauna’s.
 • Draag geen strakke of heel warme kleding te dragen.
 • Vermijd elektrische verwarmbare dekens.
 • Spaar geen sperma. Twee of drie zaadlozingen in de week wordt aangeraden.
 • Stop met roken! Stop met drinken! en leef een gezonde leefstijl.

Antibiotica bij ontstekingen

Een ontsteking van de geslachtsorganen of de urineweg kan de kwaliteit van de sperma verminderen. Dit komt doordat er afbraakproducten worden gevormd door de ontstekingsreacties. Deze afbraakproducten kunnen negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de zaadcellen. Deze behandeling bestaat uit antibiotica en kan zowel kort- als langdurig zijn.

Medicatie bij Retrograde zaadlozing

Bij retrograde zaadlozing komt de sperma niet naar buiten maar ontsnapt het juist en komt terecht in de blaas. Dit komt doordat de blaashals onvoldoende afsluit. Bij de behandeling van retrograde zaadlozingen, worden in eerste instantie bicarbonaat tabletten voorgeschreven om de kwaliteit van de zaadcellen te behouden. Vervolgens kan de arts ervoor kiezen om medicatie voor te schrijven voor het versterken van de blaashals. Voorbeelden van deze medicijnen zijn imipramine en efedrine.

Behandeling van zaadleiders

Bij problemen met de zaadleiders, zoals verstopte zaadleiders, kiest de arts vaak voor een operatie. Dit kan ook bij gesteriliseerde mannen. Bij gesteriliseerde mannen worden na de operatie in 80% tot 90% van de gevallen wee zaadcellen in de sperma gevonden. De kans op een natuurlijke zwangerschap is dan ongeveer 50% procent. De kans wordt lager naarmate de periode tussen sterilisatie en de operatie langer wordt. Wacht dus niet te lang.

Behandeling van niet ingedaalde zaadballen

Ook niet goed ingedaalde zaadballen kunnen operatief verplaatst worden naar de normale plaats. Vervolgens worden ze vastgezet.

Behandeling van torsio testis

Bij torsio testis is een zaadbal verdraaid. Bij zo een verdraaiing is het noodzakelijk dat de bal binnen zes uur weer wordt teruggedraaid. Als dit niet op tijd wordt gedaan dan sterft de zaadbal af. Dit zal de kans om op een natuurlijke wijze vader te worden drastisch verlagen.

Behandeling van hormonale stoornis door tumor

Een goedaardige tumor in de hypofyse kan ook de oorzaak zijn voor een verminderde zaadkwaliteit. De hoeveelheid hormoonaanmaak kan dan namelijk veranderen, waardoor de zaadproductie afneemt. In dit geval wordt de tumor verwijdert en wordt er medicatie voorgeschreven ter ondersteuning van de hormoonaanmaak.

Onbekende oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen | Toch zwangerschap

Als de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid niet bekend is, zal je er toch voor moeten kiezen om dit niet op de natuurlijke manier te doen. Hiervoor zijn een aantal methodes.

In vitro fertilisatie (IVF)

Bij een IVF worden de zaadcellen en een eicel in een laboratorium bij elkaar gebracht. Dit wordt ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Voorafgaande aan een IVF is een hormoonbehandeling van de vrouw noodzakelijk. Als de bevruchting eenmaal is plaatsgevonden brengt de arts de bevruchte eicel via de vagina in de baarmoeder. Vervolgens zal zwangerschap zoals normaal verder gaan.

Intra-uteriene inseminatie (UIU)

Zijn de zaadcellen niet beweeglijk genoeg? Dan kan der arts voor een UIU kiezen. Bij een UIU worden zo veel mogelijk goed beweeglijke zaadcellen verzamelt en vervolgens via een spuitje in de baarmoeder van de vrouw geplaatst. Dit wordt vlak voor de verwachte eisprong gedaan.

Intracytoplasmatische sperma injectie (ICSI)

Mocht een IVF de eicel niet bevruchten, omdat de hoeveelheid zaadcellen erg laag is, dan kan een ICSI gedaan worden. Bij een ICSI wordt met een microscoop een zaadcel in de eicel geïnjecteerd. Vervolgens is het even afwachten hoe de bevruchte eicel zich ontwikkelt. Als dit goed gaat dan wordt de bevruchte eicel in de baarmoeder van de vrouw ingebracht.

Kunstmatige inseminatie via een donor (KID)

Als de zaad van de man helemaal niet gebruikt kan worden voor de zwangerschap, kan je ervoor kiezen om de zaad van iemand anders te gebruiken. Dit kan een bekende of een onbekende zijn. De zaad wordt dan met een spuitje in de buurt van de baarmoedermond geplaatst.

Vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen

Ook vrouwen kunnen natuurlijk vruchtbaarheidsproblemen hebben. Alles over vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen vind je in het artikel ‘vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen‘.

Is de zwangerschap gelukt?

Als de zwangerschap eenmaal op gang is gekomen, zijn er natuurlijk veel zaken waar je partner rekening mee moet houden om het goed te laten verlopen. Misschien zullen de andere artikelen ook interessant zijn.

Photo by Luis Sarabia / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter