Zwangerschap

Vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen | Vruchtbaarheidsbehandelingen

vruchtbaarheidsproblemen | vruchtbaarheidsbehandelingen | vruchtbaarheid | onvruchtbaarheid bij vrouwen | vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen | vruchtbaarheidsbehandelingen boor vrouwen | vruchtbaarheid
Geschreven door Bodyheal

Niet alle vrouwen kunnen helaas zonder enige problemen zwanger worden. Er zijn veel oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. Bijna één op de zes paren kunnen niet op een natuurlijke manier ouders worden. Voor de meeste vruchtbaarheidsproblemen zijn er gelukkig vruchtbaarheidsbehandelingen, waardoor je toch zwanger kan worden. Ongeveer 85% van de paren met vruchtbaarheidsproblemen lukt het toch om ouders te worden. In dit artikel gaan we het hebben over de oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. Verder gaan we ook kijken naar de mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen voor vrouwen.

Oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. Hierdoor kunnen ze in sommige gevallen niet natuurlijk zwanger worden. Hieronder vindt je alle mogelijke oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen.

Vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen door hormoonstoornissen

Vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen kunnen worden veroorzaakt door afwijkingen of disbalans in de hormonen. Als gevolg hiervan vindt er in de meeste gevallen geen ovulatie plaats of wordt de ovulatie belemmerd door allerlei zaken. Zonder een ovulatie kan er geen bevruchting plaatsvinden en dus ook geen zwangerschap. De vruchtbaarheidshormonen zorgen ervoor dat de ovulatie plaatsvindt en goed verloopt. Als de aanmaak van deze hormonen op de een of andere manier wordt verstoord, kan het zijn dat je niet regelmatig meer ovuleert of dat de ovulatie helemaal uitblijft. De oorzaak voor een verstoring van deze hormonen kan heel verschillend zijn. Voorbeelden zijn intensieve lichaamsbeweging, ziektes, stress en gewicht. Andere oorzaken voor aan annovulatie en hormoonstoornissen volgen je hieronder.

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)

De Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening, waarbij een vrouw een of meerdere cystes op de eierstokken heeft. Daarnaast is bij vrouwen met PCOS ook de hormonen verstoord. Vijf tot tien procent van de vrouwen heeft PCOS. Bij vrouwen met PCOS is het moeilijk om te weten wanneer de eisprong plaatsvindt. PCOS kan worden vastgesteld door middel van een bloedtest. PCOS kan je herkennen aan de volgende symptomen

 • Buitensporige haargroei
 • Gewichtstoename
 • Vruchtbaarheidsproblemen

Te korte luteale fase

De luteale fase is de tijd tussen de ovulatie en de eerstvolgende menstruatie. Als deze tijd minder is dan 10 dagen is, redt het eicel zich in veel gevallen niet om in te nestelen in de baarmoederwand. Dit kan meestal achterhalen met behulp van een ovulatietest of door een vruchtbaarheidsmonitor te gebruiken. Je begint dan te tellen vanaf de tweede meest vruchtbare dag tot de dag waarop de menstruatie begint. Gelukkig kan dit worden behandeld.

Slechte schildklierwerking

Aangezien de hormonen die de schildklier aanmaakt samenwerken met de hormonen die een belangrijk rol spelen bij het tot stand brengen van een zwangerschap, kan een slecht schildklierwerking ook een oorzaak zijn voor vruchtbaarheidsproblemen. Dit geldt zowel voor een snelwerkende schildklier als een langzaam werkende schildklier. Door de disbalans van de hormonen wordt er een onregelmatig cyclus veroorzaak of vindt er helemaal geen ovulatie plaats. Als het wel lukt om zwanger te raken dan is er een verhoogde risico op een miskraam. Dit komt doordat de bevruchte eicel zich vaak niet goed kan nestelen, als gevolg van de disbalans van de hormonen. Gelukkig is een slecht werkende schildklier tegenwoordig goed te genezen.

(Vroege) menopauze

Als de menopauze eenmaal bereikt is, kan een vrouw niet meer zwanger worden. De kans op een zwangerschap vermindert vanaf de 30e leeftijd. Het wordt dus steeds moeilijker om zwanger te raken naarmate je richting de menopauze gaat. Sommige vrouwen hebben ook een vroege menopauze. Dat wil zeggen dat de menopauze op een jongere leeftijd wordt bereikt dan normaal. Dit kan in de familie zitten. Dus de kans is groter dat je een vroege menopauze zal krijgen als je moeder het ook heeft gehad. Gelukkig is dit slechts het geval bij 1 procent van de vrouwen.

Hyperprolactinemie

Er is sprake van hyperprolactinemie als er teveel prolactine hormonen in het het lichaam bevinden. Een overschot aan prolactine kan ervoor zorgen dat de eisprong uitblijft. Hyperprolactinemie wordt veroorzaakt door bepaalde medicatie als bloeddrukverlagers en antidepressiva. Deze medicatie hebben een bepaalde werking waardoor de aanmaak van prolactine in het lichaam wordt verhoogd. Vooral tijdens de zwangerschap kan je daarom beter kiezen voor natuurlijke bloeddrukverlagers en natuurlijke antidepressiva. Hyperprolactinemie kan ook veroorzaakt worden door een goedaardig gezwel aan de hypofyse. Ook dit is gelukkig in vrijwel alle gevallen te verhelpen.

Vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen door eileiders

Het eicel wordt na de eisprong vervoert via de eileiders. Als het eicel niet vervoert kan worden, zal het dus niet bevrucht kunnen worden door de zaadcel. In sommige gevallen kunnen de vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen dus ook komen door de geblokkeerde eileiders. Deze problemen zijn

Chlamydia infectie

Een van de meestvoorkomende oorzaken van geblokkeerde eileiders is een niet behandelde chlamydia infectie. Het wordt overgedragen door gemeenschap zonder bescherming. Soms worden er ook helemaal geen symptomen ervaren, waardoor een vrouw helemaal niks over de infectie kan weten. Als je twijfelt, kan je het beste je arts vragen om een chlamydia test.

Vleesbomen

Vleesbomen zijn bultjes in de wand van de baarmoeder. Ze bestaan geheel uit spierweefsel en bindweefsel. Deze bultjes kunnen zodanig groeien dat ze de bevruchte eicel hinderen onderweg naar de baarmoeder. Hierdoor kan de eicel zich niet nestelen in de baarmoeder en zal er geen zwangerschap plaatsvinden.

Endometriose

Bij endometriose groeit de weefsel van de baarmoederwand ook buiten de baarmoeder, waardoor de eileiders geblokkeerd kunnen worden en geen bevruchting kan plaatsvinden. Het kan ook erg pijnlijke menstruatieklachten met zich meebrengen. Er bestaat gelukkig medicatie die de extra weefsel vermindert.

Andere oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen

Baarmoederproblemen

In enkele gevallen kan de probleem ook bij de baarmoeder zelf liggen. Deze kan bijvoorbeeld een abnormale vorm hebben, waardoor de zwangerschap niet tot stand kan komen. Dit kan zowel erfelijk zijn als ontstaan op latere leeftijd.

Cervix slijm

Voordat de eisprong plaatsvindt worden er een aantal dingen voorbereidt in de baarmoederhals. Zo wordt de baarmoederhals zachter en open wat weider. Rond de vruchtbare periode maakt het ook doorzichtig slijm aan. Deze slijm wordt ook wel cervix slijm genoemd. Abnormale cervix slijm kan ook een vruchtbaarheidsprobleem zijn. Oorzaken van slechte cervix slijm zijn

 • Geen of slechte hormonale voorbereiding van het slijm.
 • Het slijm kan antistoffen bevatten die de zaadcellen tegenhouden.
 • Infectie van de baarmoederhals.
 • Operatie van de baarmoederhals.

Chemotherapie

Chemotherapie op jonge leeftijd kan ernstige gevolgen hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen. Deze therapie kan de eicel namelijk ernstig beschadigen. Vaak is deze schade onherstelbaar. Toch wil het ook wel eens voorkomen dat je na een jaartje weer gewoon kan menstrueren.

Verkleven

Een verkleving, ook wel bekent als een adhesie, is het gevolg van een ontstekingen als soa’s. Bij een verkleving zitten beide eierstokken aan elkaar vastgekleefd. Vastgekleefde eierstokken zijn operatief weer los te krijgen. Wel vergroot je kans dan op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Wat kan je zelf doen?

 • Het allereerste wat je moet doen is niet in paniek raken, want de kans is erg groot dat je wel gewoon zwanger zal worden. Blijf hoop hebben en blijf het proberen. De meeste koppels lukt het namelijk om in een jaar ouders te worden. Let op je ovulatie periode en blijf gedurende die tijd gemeenschap hebben. Als dit toch niet lukt kan je het beste naar een arts gaan.
 • Vooral bij vrouwen is het slim om te onthouden dat je beter op jongere leeftijd kinderen kan krijgen dan helemaal niet! Je vruchtbaarheid neemt af naarmate je ouder wordt. De kans op een zwangerschap wordt dus steeds kleiner. Denk dus niet te veel aan je carrière en probeer niet alles bereikt te hebben voordat je een kind krijgt. Straks kan het namelijk te laat zijn.
 • Vermijd alcohol, tabak en cafeïne. Ze bevatten alle drie gifstoffen die zowel de vruchtbaarheid van mannen als bij vrouwen aantasten.
 • Probeer gezond te leven. Eet gezond, sport bewust en neem voldoende rust. Let op je gewicht, want vrouwen met gewichtsproblemen hebben vaak een kleinere kans om zwanger te worden. Een handig hulpmiddeltje, die je zal helpen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen is de schijf van vijf.

Vruchtbaarheidsbehandelingen voor vrouwen

In sommige gevallen is er gewoon niet veel meer aan te doen. Als de vrouw bijvoorbeeld eenmaal de menopauze bereikt dan zal het bijna onmogelijk zijn om zwanger te worden. In andere gevallen zijn er echter wel behandelingen. In de meeste gevallen bestaan vruchtbaarheidsbehandelingen voor vrouwen uit medicaties. Mocht er een oorzaak zijn die niet verholpen kan worden, dan kan de arts een voorstel doen om de zwangerschap niet geheel natuurlijk te laten verlopen. Hieronder staan de meestvoorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen voor vrouwen.

Ovulatie Inductie (OI)

Oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen, die liggen bij de hormonen, worden vaak verholpen door middel van medicatie. Deze medicatie kan verschillen afhankelijk van wat de precieze oorzaak is. Dit wordt ook wel een OI genoemd. OI staat voor Ovulatie Inductie. Bij een OI wordt er dus medicatie voorgeschreven, waarmee de ovulatie wordt gestimuleerd. Deze medicijnen zijn hormonen en kunnen worden toegediend in de vorm van tabletten of een infuus. Deze behandeling in niet pijnlijk en de kans van slagen is ongeveer gelijk aan een normale cyclus. Er is 90% kans op slagen binnen 12 maanden.

Kunstmatig Inseminatie (donor) (KIE of KID)

Bij kunstmatig inseminatie wordt de sperma van de partner of de donor in de schede van een vrouw gebracht. Dit wordt gedaan tijdens de eisprong. Dit is een veelvoorkomende en het meest natuurlijke manier van medische zwangerschap. Het enige wat medisch gebeurt is namelijk het plaatsen van de zaadcel bij de eicel tijdens een ovulatie. De kans van slagen met een KIE of een KID is gelijk aan die van de normale cyclus.

Intra-uteriene inseminatie (UIU)

Bij een IUI behandeling worden de zaadcellen van de man direct in de baarmoeder geplaatst. Zo voorkom je dat de zaadcellen nog een groot afstand moeten afleggen. Dit wordt vaak gedaan als de zaadcellen van de man niet beweeglijk genoeg zijn.

In vitro fertilisatie (IVF)

In vitro fertilisatie, ook wel bekend als reageerbuisbevruchting, is een manier, waarbij de bevruchting van de eicel plaatsvindt in een reageerbuisje. Hiervoor wordt eerst de sperma voorgewerkt. Vervolgens wordt de bevruchte eicel in de baarmoeder geplaatst zodat de zwangerschap op een natuurlijke wijze verder gaat. Dit is iets complexer en pijnlijker dan een IUI. Vanwege de complexheid is de kans op slagen ook vrij klein, namelijk 28,3%.

Intracytoplasmatische sperma injectie (ICSI)

Mocht een IVF de eicel niet bevruchten, bijvoorbeeld doordat de hoeveelheid zaadcellen erg laag is, dan kan een ICSI gedaan worden. Bij een ICSI wordt met een microscoop een zaadcel in de eicel geïnjecteerd. Vervolgens is het even afwachten hoe de bevruchte eicel zich ontwikkelt. Als dit goed gaat dan wordt de bevruchte eicel in de baarmoeder van de vrouw ingebracht.

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Ook mannen kunnen natuurlijk vruchtbaarheidsproblemen hebben. Alles over vruchtbaarheidsproblemen bij mannen vind je in het artikel ‘vruchtbaarheidsproblemen bij mannen‘.

Is de zwangerschap gelukt?

Als de zwangerschap eenmaal op gang is gekomen, zijn er natuurlijk veel zaken waar je partner rekening mee moet houden om het goed te laten verlopen. Misschien zullen de andere artikelen ook interessant zijn.

 

Photo by evelina zachariou / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter