Voeding

Is watermeloen gezond? Voordelen van watermeloen

watermeloen gezond
Geschreven door Bodyheal

Watermeloenen groeiden oorspronkelijk in de woestijn. Watermeloenen zijn heerlijke zomerse fruiten maar in hoeverre is de watermeloen gezond? De reden dat watermeloenen vooral in de zo de zomer bekend zijn is, vanwege de koelende en verfrissende werking. Watermeloenen hebben echter veel gezondheidsvoordelen, waarvan de meeste van ons niet op de hoogte zijn. 

Watermeloen gezond | tegen hart- en vaatziekten

Dankzij het stofje citrulline, is de watermeloen gezond voor mensen met hart- en vaatziekten. De stof citrulline dat aanwezig is in de watermeloen wordt in ons lichaam met behulp van bepaalde enzymen omgezet tot arginine. Een van de belangrijkste effecten van arginine is dat het een bloedvatverwijdend effect heeft.

Watermeloen gezond | tegen diabetes type 2

Is de watermeloen gezond voor diabetes type 2 patiënten? Ja, naast de bloedvatverwijdende effect zorgt arginine namelijk ook voor de afscheiding van insuline in de alvleesklier.

Watermeloen gezond | tegen kanker

Alsof arginine niet genoeg voordelen had is het ook nog is goed voor onze immuunsysteem en preventief tegen kanker. Arginine wordt ook in klinische onderzoeken gebruikt en verschilt qua dosis (van 500 milligram bij oligospermie tot wel 30 gram bij kanker). Ons lichaam neemt arginine echter niet goed op, ons lever haalt maar liefst veertig procent van de aminozuren eruit. Daarom zijn watermeloenen een perfecte alternatief hiervoor. Nog een belangrijke reden dus waarom de watermeloen gezond is.

Watermeloen gezond | Voeding tijdens zwangerschap

Er is nog een reden waarom we vinden dat de watermeloen gezond is. Watermeloen behoort tot de gezonde voeding tijdens zwangerschap. Ook zwangere vrouwen kunnen namelijk gebruik maken van de vele voordelen van watermeloenen. Het hoge gehalte aan lycopeen is zeer gezond tijdens de zwangerschap. Het verminderd namelijk de kans op pre-eclampsie met maar liefst 40%. Daarnaast kan voldoende lycopeen tijdens de zwangerschap de kans op intra-uterien groeivertraging van de baby verkleinen. Behalve deze zwangerschapsvoordelen zijn er meer voordelen voor zwangere vrouwen. De Watermeloen bevat veel vitamines en mineralen als vitamine A, C, B6, kalium en magnesium. Dankzij deze voedingsstoffen zal de ontwikkeling van het zicht, de hersenen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem van de baby een beter verloop hebben.

Watermeloen gezond | voor de huid

Tenslotte is er nog een belangrijke reden waarom de watermeloen gezond is voor ons. Het gaat nu met name om de schil van de watermeloen. Die is namelijk zeer goed voor onze huid. De witter deel bevat namelijk citrulline. Deze stof werkt tegen veel kwalen. Uit onderzoek is geconcludeerd dat citrulline het huid beschermt tegen vrije radicalen. Citrulline zet zich ook om in een aminozuur die goed voor je huid is en ervoor zorgt dat je aderen tot rust komen.

Na alle bovengenoemde feiten is het wel duidelijk dat de watermeloen gezond is. Neem het dus snel op in je dagelijkse voeding en maak gebruik van de vele voordelen van watermeloen.

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter