Aandoeningen Medisch

Ziekte van Crohn: Oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingen

ziekte van Crohn
Geschreven door Bodyheal

In Nederland leiden ongeveer twintigduizend mensen aan de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het spijsverteringsstelsel, aangezien de ontstekingsverschijnselen voor een lange periode voorkomen. De ziekte van Crohn is een auto immuunziekte. Dat wil zeggen dat het afweersysteem gezonde lichaamscellen als indringers ziet en vervolgens antistoffen aanmaakt om ze aan te vallen. Als gevolg hiervan ontstaat er een ontsteking. De ontsteking kan overal in het spijsverteringsstelsel voorkomen. In veel gevallen is echter het einde van dunne darm en het begin van de dikke darm ontstoken.

Oorzaken van de ziekte van Crohn

De oorzaken van de ziekte van Crohn zijn helaas nog niet achterhaalt. Wat wel uit verschillende onderzoeken is gebleken is dat bepaalde factoren van invloed zijn op de ziekte van Crohn. Deze factoren zijn: afweersysteem, erfelijkheid, bacteriën, roken en stress.

Symptomen van de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn kan veel vervelende symptomen met zich meebrengen. Ieder lichaam reageert  echter anders op de ziekte. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Gewichtsverlies
 • Misselijkheid
 • Groeiachterstand
 • Vermoeidheid
 • Koorts
 • Bloed en slijm bij de ontlasting
 • Bloedarmoede
 • Klachten rond de anus
 • Diarree
 • Buikpijn
 • Verstopping

Diagnose van de ziekte van Crohn

Om de diagnose te kunnen stellen moet er als eerst bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek en een beeldvormende onderzoek gedaan worden ( bijvoorbeeld: MRI-scan, röntgenfoto, echografie etc).

In bijna alle gevallen wordt de diagnose van de ziekte van Crohn pas na een kijkonderzoek (endoscopie) gesteld. Een endoscoop is een flexibel slang met verlichting en camera aan het uiteinde. De endoscoop wordt via de anus naar de darmen geschoven om zo de darmen te kunnen bekijken. Eventueel kan er ook dan ook een stukje weefsel worden meegenomen voor onderzoek (biopsie). Er zijn verschillende soorten endoscopie. Afhankelijk van de ligging van het stuk darm dat de arts wil onderzoeken zal hij zijn keuze maken.

Behandeling van de ziekte van Crohn

In vrijwel alle gevallen proberen artsen de ziekte van Crohn onder controle te houden doormiddel van medicatie. Ontstekingsremmers worden voorgeschreven om de ontstekingen tegen te gaan. Daarnaast kan de arts ook middelen als pijnstillers, ijzer ,anti-diarreemiddelenfoliumzuur en vitamines voorschrijven indien noodzakelijk.

Bij vijftig tot zeventig procent van de patiënten is een operatie vroeg of laat noodzakelijk. Helaas wordt de ziekte niet genezen met een operatie en zal de patiënt na de operatie weer medicijnen moeten innemen. Indien noodzakelijk kan de arts ervoor kiezen om na de operatie een (tijdelijk) kunstmatige uitgang te maken voor de ontlasting. Dit wordt een stoma genoemd.

Photo by Rob Wiltshire / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

2 Reacties

Laat een Reactie achter