Medisch

Zwezerik (thymus)

Zwezerik
Geschreven door Bodyheal

De zwezerik, ook wel bekend onder de naam thymus, is een orgaan dat zich tussen de luchtpijp en het borstbeen bevindt. Het orgaan is voornamelijk actief in onze jonge jaren en verliest zijn activiteit naarmate je ouder wordt. Het komt zowel voor  bij mensen als bij andere zoogdieren. De zwezerik heeft een behoorlijk belangrijk functie, daarom gaan we het vandaag hierover hebben.

Functie van de zwezerik

Lange tijd wist men nets over de functie van de zwezerik en dacht met dat het een nutteloos orgaan was. Tot dat men ermee experimenteerde en het begon te verwijderen (thymectomie). Bij een experiment op jonge zoogdieren, waarbij de zwezerik werd verwijderd werd onder andere haaruitval, gewichtsverlies, groeivertraging en gezondheidsachteruitgang met veel infecties opgemerkt. Deze verschijnselen treden echter niet op als men hetzelfde experiment uitvoert op oudere zoogdieren. Er is ook onderzoek gedaan op een mensen baby, waarbij er tijdens de embryonale ontwikkeling de zwezerik niet is ontwikkeld. Hieruit werden sommige functies van de zwezerik duidelijk. Deze functies zijn:

  • De zwezerik zorgt voor de ontwikkeling van lymfocyten tot T-lymfocyten.
  • De zwezerik zorgt ervoor dat T-lymfocyten die op lichaamseigen epitopen passen geëlimineerd worden.
  • En ten slotte produceert het orgaan een hormoon die de ontwikkeling van het afweersysteem en de groei stimuleert.

In onze jonge jaren is de zwezerik dus een zeer belangrijk orgaan. Dankzij deze orgaan leert ons immuunsysteem namelijk antilichamen aan te maken tegen allerlei verschillende indringers van buiten. De zwezerik helpt namelijk geheugencellen aan te maken waarin de recepten van verschillende afweerstoffen zijn opgeslagen tegen lichaamsvreemde indringers die al bekend zijn. De reden dat het zijn functie afneemt naarmate we ouder worden is, omdat ons immuunsysteem tegen steeds meer indringers antilichamen leert aanmaken. Er blijven dus steeds minder indringers over waarbij het orgaan ons immuunsysteem mee kan helpen. Meestal is het orgaan na de pubertijd bijna niet meer actief.

 

Photo by Espen Presthus / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

1 Reactie

Laat een Reactie achter